Vés al contingut
la_Llosa_de_ranes-40

Museu de la Casa del Pou

La casa burgesa del Pou, que allotjava antigament l’Ajuntament, va ser convertida en museu l’any 1979. L’actual projecte museogràfic es presenta després d’una laboriosa rehabilitació de l’edifici i del canvi de la concepció clàssica de la museografia en col·laboració amb el Museu Valencià d’Etnologia, reobrint en 2015. La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport l’ha reconegut com a col·lecció museogràfica permanent per l’extensa divulgació del patrimoni cultural del municipi que duu a terme.

Play Video

Aquest plantejament més modern ens du a gaudir d’un acollidor espai de divulgació del patrimoni cultural amb una formulació més actual que potencia la reflexió i la participació a través d’un sòlid discurs etnogràfic explicant la trajectòria vital dels seus habitants, que han proporcionat testimonis, objectes i fotografies per a construir aquest espai. Records i vivències íntimes que passen a ser patrimoni comú.

El museu presenta les fites socioculturals més importants en un recorregut pel cicle vital i social de la Llosa de Ranes, que destaca la importància del barri de París, la singularitat de la dansa del vetlatori, les fonts del poble o l’ermita de Santa Anna i la seua romeria.

La col·lecció de pintura està composta per 38 quadres amb temàtica religiosa i natures mortes. Algunes són làmines que decoraven les parets de les cases i altres obres són d’artistes locals o de la comarca.

Un apartat de la col·lecció està destinat a ceràmica prehistòrica, com és el cas d’una dotzena de bols fets a mà, datats en el Bronze Antic (1800-1400 a. C.), procedents del jaciment del Mas de Menente (Alcoi), així com un pitxer tardoromà i un got de l’època ibera (III-II a. C.). I en la secció d’elements urbans i arquitectònics s’exhibeixen elements com un capitell medieval i una rosa dels vents procedents de l’ermita de Santa Anna.

Finalment, un espai que desperta gran interès és el dedicat als materials de la Societat Musical de Llosa de Ranes, que va ser fundada en 1921. Cal destacar els instruments (flautes, tubes, trombons, saxofons, trompetes, etc.), uniformes de la banda i fins a setanta partitures musicals de tots els temps.

El Museu de la Casa del Pou està en constant renovació amb la incorporació de peces noves i té com a objectiu situar-se com a epicentre de la vida cultural del poble.

INFORMACIÓ

Museu històric, artístic i etnològic Casa del Pou
C/ Camí Reial, 96
46815 La Llosa de Ranes (València)
Telf: 962 230 171

Horari d`hivern
Dimecres i dissabte de 10.30 a 13.30h. i de 16.30 a 19.30h.