Vés al contingut

Museu de la pilota

La Pilota forma part d’una de les tradicions més genuïnes de la Costera. El Genovés és una localitat en la qual es viu intensament l’esport més antic de quants es practiquen al territori Valencià. Bressol de grans jugadors com Sarasol i Paco Cabanes, El Genovés, aquest últim considerat el millor jugador de pilota de tots els temps.

La pilota valenciana és un joc tradicional que es remunta a l’Edat Mitjana, època en la qual apareixen documentats l’existència de trinquets, així com partides als carrers de pobles i ciutats. El Museu de la Pilota recull el llegat històric relacionat amb el joc de la pilota valenciana, la seua recerca, conservació i difusió a través d’exposicions i altres activitats.

Play Video

Articulat al voltant del món de la pilota, es pot observar la seua evolució històrica, així com les diverses particularitats en la forma de colpejar amb la mà. Compta a més amb una exposició de les diferents classes de pilota així com de la indumentària, protectors i guants utilitzats per practicar aquest esport. També hi ha una representació del taller de l’artesà Enrique Álvarez, denominat racó del pilotari, que reflecteix l’elaboració manual de les pilotes. Així mateix, el museu té l’incentiu d’estar construït al costat del trinquet del Genovés, amb el qual comunica i que forma part de la visita.

Dins del joc, existeixen diferents modalitats, encara que les més populars a la Costera són el Raspall, que utilitza la pilota de vaqueta i la Escala i corda, les dues es juguen al trinquet. Actualment aquest esport s’ha professionalitzat i compta amb una gran afició, fins fa poc destacava la celebració del Trofeu de la Mancomunitat la Costera-la Canal i que actualment ha estat substituït pel Torneig de Mancomunitats.

Imatges cedides per F. Calatayud

INFORMACIÓ

Museu de la pilota
C/ Mestre Domingo Hernández, 42
46894 el Genovés (València)
Telf: 962 229 406 / 657 868 611 (David Sarasol – Director)

Visites concertades
Qualsevol dia de 9.00 a 15.00h. i de 16.00 fins les 18.00h.

Preu d’entrades
Entrada lliure 2€ – entrada grups 1€