Vés al contingut

Les Arcadetes del Riu Albaida

En Alboi, pedania de el Genovés, a més de gaudir de bells racons naturals i àrees recreatives, és d’obligada visita per la seua importància històrica, aquesta joia patrimonial d’enginyeria hidràulica que proveïa antigament d’aigua a la ciutat de Xàtiva. El també conegut com l’aqüeducte del barranc del pont Sec és un preciós aqüeducte d’època gòtica amb nou imponents arcs apuntats.

Play Video

Forma part del antic Canal de Bellús a Xàtiva, construcció d’origen medieval que té el seu naixement en la font de Bellús. Traça el seu recorregut vora el riu Albaida al llarg de deu quilòmetres i permetia un subministrament constant d’aigua a la ciutat de Xàtiva.

Al llarg del recorregut anem trobant els respiralls. Diu la llegenda local que van nàixer gràcies a la intel·ligència de la filla del rei musulmà de Xàtiva.  Aquestes estructures verticals, eren respiradors, que alleujaven la pressió de l’aigua perquè la seua acumulació no destruïra el conducte.

Nou arcs apuntats, d’estil gòtic, amb unes dimensions de cent metres de longitud i vint metres d’alçada sobre el punt més baix, salven el desnivell del barranc del pont Sec

Els xops i oms són presents en tot el recorregut del riu d’Albaida, originant indrets d’esplai com la Xopà d’Alboi,   espai molt estimat pels veïns dels pobles propers. Nombrosos visitants acudeixen al llarg de tot l’any a gaudir del paratge.

Alboi està troba vora el riu Albaida, en el paratge natural de l’Estret de l’Aigües i molt pròxim a les zones d’escalada de Bellús com l’Aventador, que és una paret de roca calcària grisa molt apreciada pels amants d’aquest esport. La seua orientació oest és perfecta per a escalar a l’hivern per disposar de sol durant tota la vesprada.