Vés al contingut

Barxeta

Barxeta es troba en el extrem més oriental de la Costera. El seu nom té orígens islàmics, va ser una alqueria musulmana conquerida per Jaume I. En 1488 era propietat dels senyors de Tallada, d’ascendència italiana i en 1574 va aconseguir la independència de Xàtiva. La vall de Barxeta sempre ha estat habitada, són diversos els jaciments arqueològics existents al terme, destaquen Casa Perot on es van trobar restes d’un poblat iber-romà i Els Terrers i La Judia, on es va descobrir un poblat emmurallat de l’edat del bronze. 

El riu Barxeta recorre la vall de llevant a ponent amb un cabal d’aigua permanent i net que atrau la vida salvatge. El Paratge natural del riu de Barxeta va ser declarat paratge natural municipal en 2008. Són nombroses les espècies de fauna que troben en el riu un lloc idoni per a desenvolupar la seua activitat vital. Seguint el marge del riu és troben diverses construccions per a aprofitar les seues aigües en el regadiu, com a aqüeductes, séquies i assuts.

Els amants del senderisme també trobaran a Barxeta rutes molt interssants, com la ruta de la Barcella o la ruta de la Serra de la Corsa i Requena, composta de bells i espectaculars paisatges. Abunden en aquestes muntanyes les pedreres de marbre i granit i és molt apreciat des de l’antiguitat el marbre rosa del Buixcarró.

Al poble es produeixen formatges artesanals de gran qualitat. Els formatges de Barxeta recullen la tradició de diverses  generacions dedicades a la ramaderia d’ovelles i a l’elaboració artesanal de formatges. Un producte que es comercialitza directament en els mercats de proximitat i arriba al consumidor sense cap classe de conservants.  Són formatges receptors de premis nacionals i internacionals.