Vés al contingut

L'Alcudia de Crespins

L’Alcúdia de Crespins és una població de la Costera situada en la vorera esquerra del riu Cànyoles a la falda sud de la serra d’Enguera. El riu dels Sants o riu Nou brolla al terme de l’Alcúdia de Crespins, al paratge conegut com el Naixement i molt a prop de la zona de bany del riu Nou. Les seues terres són irregulars; en els marges del riu són abancalades i al nord formen suaus pujols.

L’origen d’aquest municipi no podria entendre’s sense l’existència del riu dels Sants. El conegut botànic Cavanilles ja deia que, de tot el Regne de València, aquest era el naixement més cabalós, i encara hui es pot constatar la seua importància, ja que dona origen a una diversitat de flora i fauna pròpia de les riberes amb un entorn natural envejable. Al paratge existeixen zones condicionades per a gaudir de l’entorn i de la més plena natura, així com d’una agradable zona recreativa amb piscina natural.

El corredor natural que el riu deixa al seu pas té una gran importància històrica a causa dels jaciments arqueològics trobats en ell. És en aquest paratge on es troba la Cova de Majauma, la qual pot ser visitada, a prop està la Cova dels Sants o la Cova de Mosseguellos, un refugi de formacions calcàries on també es van trobar restes pertanyents als ibers.

La història del poble arranca en l’època islàmica amb dues alqueries, L’Alcudiola i L’Alqueria dels Crespins que apareix esmentada al Llibre del Repartiment. Entre els llocs d’interés que podem visitar al poble, destaquen l’església de Sant Onofre, construïda a principis del segle XVIII, i l’ermita del Crist del Calvari, construïda en 1774. Dos antics retaules ceràmics decoren els carrers del municipi, el retaule de Sant Rafael i el retaule del Crist del Calvari.