Vés al contingut

Llanera de Ranes

Sobre una suau pendent de la Costera de Ranes es troba Llanera de Ranes. En els seus origens aquest poble fou un annex de la desapareguda alqueria de Cairent, que abans de l’expulsió dels moriscos comptava amb 32 cases. En l’any 1650 li van concedir el títol de marqués de Llanera a Jordi Sanç de Vilaragut i de Castellví, d’on procedeix el nom del poble. 

Una de les devocions seculars dels habitants del poble és el joc de la Pilota. Practicada des de sempre als carrers del poble, la seua història compta amb una figura destacada en aquest esport: Emili Revert i Martínez, el Xiquet de Llanera, qui va ser un gran pilotari a començaments del segle XX.

La seua església parroquial va ser dedicada a Sant Joan Baptista i construïda al segle XVIII amb arquitectura neoclàssica. A la falda de la muntanya es troba l’ermita del Crist de Torrent, actualment adscrita a la parròquia de Rotglà i Corberà, que probablement fos erigida sobre un ermitori musulmà.

El poble disposa de dos xicotets museus: el Museu d’Aquarel·les Boluda, dedicat al pintor valencià Rafael Boluda i situat en un antic casalot rehabilitat, i el Museu Etnològic Lluís Perales, el qual alberga l’evolució del patrimoni etnològic local i comarcal al llarg dels anys i on es recullen interessants objectes i eines dels oficis de l’època.

LLANERA DE RANES

Annexe

TORRENT D'EN FENOLLET

El porrat de Torrent, que es celebra des de fa segles, té lloc el primer divendres de març de cada any. Té com a origen la romeria a l’ermita del Santíssim Crist de la localitat. S’hi instalen diverses paraetes on pot trobar-se comestibles, joguets, jocs d’habilitat i atraccions. Atrau gent de tota la comarca.