Vés al contingut

La Llosa de Ranes

La Llosa de Ranes és un poble acollidor que ha sabut conservar les seues característiques culturals i identitaris i on els visitants poden gaudir de nombrosos llocs d’interés. El nucli urbà descansa sobre un puig, en el cim del qual es troba l’ermita de Santa Anna. La meitat del terme municipal és abrupte i muntanyós. La resta es dedica als cultius de regadiu, en la plana al·luvial del riu Canyoles.

L’ermita de Santa Anna es troba al terme de la Llosa de Ranes, encara que pertany al municipi de Xàtiva. Es va construir a mitjans del segle XVI, en estil gòtic flamíger, amb el suport de la família dels Borja. La seua situació estratègica, coronant la muntanya que porta el mateix nom, li proporciona unes vistes increïbles que, en dies clars, abasta des del desert de les Palmes fins al Benicadell. El paratge de la muntanya de Santa Anna, també alberga els Banys de Santa Anna, que antigament era un balneari d’aigües termals freqüentat per famílies burgeses de Xàtiva, València i Madrid. Ara és una agradable zona recreativa.

Dins del poble trobem nombroses fonts proveïdes per les aigües de la Mota, riu que brolla a l’eixida del municipi, com la font de l’Església, la font del Botó o la font del Racó, i altres proveïdes per l’aigua del Xàrcol, com la font de la plaça Major o el llavador de la Glorieta. Es diu que la longevitat i la salut dels habitants de la Llosa de Ranes procedeix de les aigües de les seues fonts.

Entre el patrimoni cultural de la Llosa de Ranes destaca l’església de la Nativitat de la Mare de Déu, construïda en el segle XIX, i l’ermita del Crist del Miracle, edificada en el segle XVIII en plena natura.

Molt interessant es la visita al Museu de la Casa del Pou, un acollidor espai de divulgació del patrimoni cultural de la Llosa de Ranes. La casa burgesa del Pou, que allotjava antigament l’Ajuntament, va ser convertida en museu en 1979. L’actual projecte museogràfic es presenta després d’una profunda rehabilitació de l’edifici. El museu presenta les fites socioculturals més importants, en un recorregut pel cicle vital i social de la Llosa de Ranes.

A la Llosa de Ranes es manufactura el famós formatge blanquet o de tovalló, molt apreciat en tota la comarca.