Vés al contingut

Montesa

Montesa és un històric municipi de la Costera amb un impressionant castell que és visible des de molts punts de la comarca.
El Castell de Montesa està declarat monument històric artístic i va ser durant segles la seu de l’Orde de Montesa. Destruït per un terratrèmol i les seues rèpliques al 1748, tan sols es poden reconèixer algunes dependències del que va ser en el seu moment el Sacre i Real Convent de l’orde de Santa María de Montesa i Sant Jordi de Alfama.

La seua singular ubicació, en una ampla vall formada pel riu Cànyoles, amb la flora i fauna típica dels aiguamolls valencians, i prop d’una ramificació de la serra d’Énguera, dota al paisatge de Montesa d’un bell contrast. Paratges naturals com la Mola, lloc idoni on iniciar-se en el món de l’escalada esportiva,  el paratge de la Fonteta, o el Barranc de la Fosch, fan de Montesa una atractiva destinació per als amants de la naturalesa.

És molt recomanable un passeig pels carrers del nucli antic, començant per la plaça de la Vila, on es troben els edificis més interessants. Presidint la plaça es troba l’església de l’Assumpció construïda en 1693 sota la direcció de mossén Juan Aparicio, en aquells moments mestre de l’obra de la col·legiata de Xàtiva. Dins es conserven valuoses obres d’art com l’Orgue històric construït pel mestre Martín Usarralde en 1744, i que ha sigut dues vegades restaurat. També són molt interessants les pintures gòtiques dels seus retaules, obres del mestre de Xàtiva/Artés/Borbotó i de Gaspar Requena, pintors que van deixar la seua empremta en tota la comarca.

Al carrer Santa Bàrbara, enfront del campanar de l’església parroquial es troba el Museu Parroquial de Montesa. Està situat en un immoble restaurat del segle XVI que compta amb una destacable col·lecció pictòrica i escultòrica amb fons provinents de l’església i del castell. Més allunyat del centre del poble es troba el Museu de l’Oli, antiga almàssera restaurada en  2009 que, a més, també recull les dependències de l’oficina d’Informació turística. També són dignes d’esment l’ermita del Calvari i l’ermita de la Santa Creu.

INFORMACIÓ

Tourist Info Montesa
Carrer Dr. Fernando Villa Pedroso, 5
46692 Montesa (València)
Tel. 962 299 080
montesa@touristinfo.net

Horari
De dilluns a divendres de 9.00 a 15.00h.
Dissabte i diumenge de 10.00 a 14.00h. y 16.00 a 19.30h.