Vés al contingut
Tornar, rodar, viatjar

Cicloturisme

La Costera ens ofereix tot el que un cicloturista desitja trobar en el seu viatge. Paisatges oberts, muntanyes, pobles amb història, gents amables, clima agradable i una excel·lent gastronomia. Descobrir un territori nou o redescobrir un paisatge ja conegut, sempre és una aventura gratificant i un continu aprenentatge.

Viatjar amb bicicleta per etapes és la forma més pura de turisme sostenible. La Travessia Cicloturista de La Costera ha sigut dissenyada per a ser realitzada en diversos dies i adaptar el nostre ritme al paisatge. Des d’un mínim de dues jornades per a aquells amb major nivell, fins a quatre o més, per a aquells que desitgen prendre-s’ho amb calma, gaudir del patrimoni i la gastronomia, visitar els cellers i museus, o completar-la amb les rutes temàtiques.

Travessia per etapes

Un viatge cicloturista per etapes permet convertir un cap de setmana en unes xicotetes vacances. Les cinc etapes que apareixen descrites en la present guia permeten que cada ciclista puga adaptar la travessia a les seues pròpies necessitats, bé pel seu nivell físic o disponibilitat de dies. Cada punt d’inici i final disposa dels serveis essencials per al cicloturista, com són avituallament, aigua, restaurants, allotjaments o taller de bicicletes. Dissenyada per a ciclisme de muntanya BTT, també pot realitzar-se amb bicicleta Gravel o fins i tot amb alforges però en aquest cas aconsellem seguir la variant indicada entre els km. 32,4 i 48,5. 

DE XÀTIVA A MONTESA
PRIMERA ETAPA
El punt d’inici per a la gran travessia cicloturista de La Costera és l’estació de Xativa. Una etapa amb excel·lents possibilitats d’allotjament i una gran varietat de restaurants per a aquells que desitgen passar a la ciutat la nit prèvia. Una experiència que tant a l’anada com a la volta és més que recomanable, així com una visita detinguda al seu centre històric.
1
DE XÀTIVA A MONTESA
DE MONTESA A NAVALÓN
SEGONA ETAPA
En aquesta etapa ens endinsarem de ple en la serra d’Enguera, el contrafort més meridional del massís del Caroig. Un territori immens i solitari considerat com una de les regions més despoblades d’Europa. Mai cap civilització es va establir en els seus confins, a excepció de les comunitats prehistòriques que van deixar la seua petjada en els vorells, barrancs d’espectacular traçat i grandiositat com el que recorrerem al final de la nostra etapa. Les pintures rupestres reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat es conserven en els abrics penjats dels profunds llits fluvials.
2
DE MONTESA A NAVALÓN
DE NAVALÓN A LA FONT DE LA FIGUERA
TERCERA ETAPA
Estem a la part més alta de la serra d’Enguera i de tota la nostra travessia. A punt d’entrar de nou a la comarca de la Costera, anem pedalejant per terres de frontera. El valor estratègic d’aquesta serra, que actuava de límit natural amb els regnes d’Aragó i Castella, sobretot a partir del tractat de Almizra, radica en el fet que va ser la zona de pas alternativa enfront de la vall del Canyoles. Ja els ibers, i posteriorment els romans, van tindre ací importants vies de comunicació. La presència de brolladors, l’abundància de caça i la fàcil defensa van propiciar assentaments humans des de molt antic.
3
DE NAVALÓN A LA FONT DE LA FIGUERA
DE LA FONT DE LA FIGUERA A MOIXENT
QUARTA ETAPA
Ens embolica un deliciós paisatge de vinyes i cases de cultiu. Un paisatge rural que no ha canviat molt en els últims anys, però que s’ha reconvertit en cultius molt més rendibles, entre ells la vinya que és la gran protagonista. Una mar de terres blanques entapissades de colors segons l’estació de l’any: vinyes, gira-sols i fruiters es van alternant al nostre pas. Seguint el nostre periple per les terres dels Alforins, ens continuarem trobant al nostre pas grans finques i heretats, cases senyorials, marges de pedra seca i terra blanca. Un paisatge que algú va definir alguna vegada com la Toscana Valenciana.
4
DE LA FONT DE LA FIGUERA A MOIXENT
DE MOIXENT A XÀTIVA
CINQUENA ETAPA
Afrontem la cinquena i última etapa de la nostra travessia. Una trentena de quilòmetres pel que va ser la Via Augusta, un entorn molt humanitzat i molt diferent a com seria aquest paisatge fa a penes unes dècades. Les noves vies de comunicació, els traçats de ferrocarril i la seua ampliació, així com el creixement industrial i urbanístic de les poblacions per les quals passarem, han transformat profundament el territori.
5
DE MOIXENT A XÀTIVA

Rutes temàtiques

Les rutes temàtiques són variants o alternatives a la ruta general que ens permeten d’una banda conéixer en profunditat el territori i visitar llocs d’interés cultural i natural que queden apartats del circuit i d’altra banda, ampliar en dies i distància el nostre viatge. Algunes de les rutes temàtiques són de visita imprescindible, unes altres són xicotets circulars que parteixen i tornen al mateix punt de partida i altres són variants que ens permeten decicir la ruta a seguir fins al final de cada etapa. Hi ha una variant gravel que evita el pas pel Paratge Natural Barranco de la Hoz i una altra variant més intensa i muntanyenca, de major desnivell, que creua la Serra Grossa entre Moixent i Vallada pel Bosquet i Camp Redó, només apta per als ciclistes amb major experiència.