Vés al contingut

Museu de l'Almodí

El Museu Municipal de l’Almodí s’ubica en una antiga llotja de blat erigida a mitjan del segle XVI, on destaca la façana gòtica original i un excepcional pati renaixentista amb columnes jòniques. Aquest immoble va ser l’últim edifici medieval construït a Xàtiva i el primer que comença a utilitzar el llenguatge renaixentista.

Play Video

En la seua façana gòtica destaquen tres escuts reials de la Corona d’Aragó i una cartel·la amb la data de finalització de la construcció, 1548. El Museu també ocupa l’edifici contigu, que era un antic Pes Reial reformat en Duana de Mercaderia i posteriorment adaptat com Banc d’Espanya.

Actualment, el Almodí és un modern museu centrat en l’arqueologia que conserva restes trobades a la Cova Negra, peces iberes, romanes, visigodes i musulmanes. El visitant pot observar la reproducció d’un parietal de Neandertal, procedent de les primeres excavacions a la Cova Negra, així com un cap iber, datat al segle IV a.C i trobada en unes obres al nucli urbà.

Així mateix, l’Almodí allotja una rellevant col·lecció d’inscripcions pertanyents a la Saetabis romana, municipi que va tenir una importància notable com nus de comunicació al costat de la Via Augusta, d’aquesta època també es conserva un altar reutilitzat i consagrat pel bisbe visigot Atanasi, al que al·ludeix el text gravat. Durant l’època visigoda la ciutat va ser seu episcopal i per això hi ha restes de la catedral visigòtica, sobre la qual es va construir l’ermita de Sant Feliu.

De gran rellevància són les troballes que s’inscriuen en l’època de l’esplendor islàmic. Hi destaca una pica llaurada en marbre rosa del Buixcarró de segle XI, que va ser utilitzada com abeurador d’animals fins al segle XVIII. Aquesta peça va iniciar la col·lecció arqueològica del Museu i ha estat prestada a les exposicions més importants dutes a terme en els últims anys. Presenta relleus, realitzats per almenys dos escultors, que reprodueixen escenes de ivoris i teixits de l’època, temes atàvics com la maternitat, l’arbre de la vida i la guerra, entre d’altres.

D’aquest important període també es conserven les restes dels antics banys públics, que són tres arcs de ferradura, sustentats per columnes i pilastres de marès.

D’època almohade són els arcs i artesonats que van pertànyer a una rica mansió islàmica i són coneguts com de Palau de Pinohermoso.

A més, el Museu conserva restes ceràmiques de pràcticament totes les etapes històriques de la ciutat: ibers, romans, musulmans, de l’època foral i fins i tot ceràmiques murals de tipus industrial de finals de segle XIX i principis el XX.

INFORMACIÓ

Museu de l’Almodí
Carrer de la Corretgeria, 46
Telèfon 962 276 597

Horari 
De dilluns a dissabtes: 10.00 – 14.00h. / 16.00 – 19.00h.
Diumenges i festius: 10.00 – 14.00h.

Preu d’entrades
Adults: 2’40 euros.
Menors de 10 anys: entrada gratuïta.
Jubilats: 1’20 euros.
Grups més de 10: 1,20 euros.
Diumenge entrada gratuïta.