Vés al contingut
On comença l’horta i acaba el secà

Sabors de la Costera

La Costera disposa d’una rica gastronomia fruit de l’herència de les diferents cultures que han ocupat el territori al llarg de la història. Una cuina variada i sana, tradicionalment mediterrània basada en els productes de l’horta. L’arròs és l’ingredient bàsic en molts dels plats representatius de la Costera, sent el principal exponent l’arròs al forn. També és molt típic l’arròs amb fesols i naps (amb naps del terreny, molt aromàtics i apreciats per tota la Costera) i en els pobles més orientals els gaspatxos i la gatxamiga; tot regat amb vins produïts a Moixent i la Font de la Figuera d’una altíssima qualitat.
L'arròs al forn

L’arròs al forn és fruit de la història de la comarca i de les seues condicions geoeconòmiques. Per tot açò puguem trobar, xicotetes diferències en la manera de cuinar-lo. Els seus ingredients bàsics són cigrons, botifarra de ceba, alls, costelles i tanda -ventre de porc i de vedella- encara que segons l’època de l’any i del poble pot tindre varietats amb naps del terreny, creïlla i tomata i sempre que siga possible cuit en un forn de llenya.

Gaspatxo

Els Gaspatxos encara que d’origen manxec, no són exclusius de la Manxa, en diverses comarques valencianes són molt populars, sent un dels plats més típics en diverses poblacions de la Costera, com a Vallada, Moixent i a la Font de la Figuera. És un plat pastoral, poderós i carnal, per a estómacs ben capaços, al qual se li afigen els gaspatxos, trossos xicotets de coca àzima posats en el tram final de la seua elaboració.

Formatges

Un dels productes més típics i apreciats són els formatges artesanals, ressaltant el formatge blanquet o formatge de tovalló, de suau sabor elaborat artesanalment amb llet fresca de cabra en la Llosa de Ranes. Un formatge que tradicionalment preparaven les dones dels cabrers per a la seua posterior venda local. El seu sabor, textura i aroma l’han convertit en receptor de nombrosos premis nacionals i internacionals.

També són molt apreciats els formatges d’ovella de Barxeta, on tota l’explotació és tradicional amb una ramaderia d’ovelles que donen una llet fresca de primera qualitat sense cap classe de conservants ni colorants. El producte es comercialitza directament en els mercats de proximitat. Són formatges receptors de premis nacionals i internacionals.

Alls tendres

Els alls tendres són un producte autòcton amb certificació de qualitat sota la marca CV. Es tracta d’alls que s’han collit abans de madurar, de manera que aporten un gust més suau i delicat als plats. I és que, únicament cuinats a la brasa resulten deliciosos. El seu lleuger sabor el converteix en un excel·lent producte gastronòmic i un subtil ingredient per a moltes receptes. Poden consumir-se durant tot l’any, però és en febrer-març quan comencen a trobar-se en el seu esplendor i en aquestes dades es celebra a la capital de la Costera El Firall, una fira temàtica de l’all tendre.

Postres i tradicions

Els nostres postres estan fets amb receptes que han anat passant de generació en generació i encara que en l’actualitat els podem trobar en els forns en qualsevol època de l’any, els nostres avantpassats els reservaven per a festes concretes.

L’Arnadí originari de la Costera, típic de quaresma i Setmana Santa. Un dolç de reputada fama elaborat amb carabassa o moniato, sucre, canyella i ametlles; la seua presentació, molt elaborada i cridanera recorda una tajine (cassola típica àrab) i delata l’herència andalusí. En Llanera de Ranes es celebra el concurs nacional d’arnadí, anant ja per la XXXVII edició. Un altre dolç d’origen àrab és la Monjàvena que es feia antigament els dijous de quaresma. La monjàvena de la Costera conté oli, farina, ous, canella i sagí. En Moixent es fan uns dolços especials d’ametla que porten el nom de Moixentins.

En Tots Sants, és costum preparar les fogasses, dolç de rebosteria tradicional fet amb carabassa i ornada amb nous, ametles i panses, així com els panellets fets amb massapà al que li donen forma d’ossets. En Sant Donís també són típics uns altres postres de massapà, donant-li forma de les fruites i verdures típiques de l’horta. En Nadal i en quasi totes les festes dels pobles de la nostra comarca trobarem a la taula sequillos, rotllets d’anís, pastissets de moniato, rosegons, coquetes de sagí, cocolets, ametlats, mantegades entre altres. En la Font de la figuera són molt típics els rollets de flora, els rollets de most i els rollets d’aiguardent.

Vins de La Costera

Entre les comarques de la Costera i la Vall d’Albaida, en el triangle format per Moixent, la Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins, trobem un preciós territori esguitat de vinyes d’alt valor paisatgístic, son les Terres dels Alforins, on es produeixen alguns dels millors vins de la Denominació d’origen València. Més d’una dotzena de cellers produeixen caldos de gran qualitat reconeguts internacionalment. Alguns d’ells elaborats amb raïm de varietats autòctones recuperades.

L'OLI

En Moixent i Vallada es troba la major concentració olivarera de la Costera. La varietat principal de la qual procedeixen els seus olis és la Grossal, varietat autòctona de la Costera, encara que també hi ha plantacions de Blanqueta, Picual i Arbequina.

Oliveres que creixen a més de 350 m. d’altitud sobre el nivell de la mar, molt a prop del Mediterrani, i doten a l’oli d’un gran temperament. Els matisos d’herbes aromàtiques són una característica que es troba present en aquestes varietats.

Diverses cooperatives gaudeixen de gran reconeixement gràcies a l’alta qualitat de l’oli que produeixen. A Moixent la Cooperativa Sant Pere produeix l’oli verge extra prèmium “Pagaments del Guerrer”, guardonat com a millor oli de la Comunitat Valenciana aquest 2020. A la Font de la FIguera es produeix “El Sierro” oli verge extra de categoria superior.

En Vallada trobem una de les almàsseres actives més antigues de la zona, Molins de Paixerell, de tradició olivarera des dels inicis del segle XX.

Es tanta la tradició de l’oli en aquesta zona de la Costera que a Montesa es va rehabilitar l’antiga almàssera per convertir-se en museu de l’oli, on a més d’aprendre sobre el cultiu, l’elaboració i producció d’aquest, podrem trobar al mateix edifici l’Oficina d’Informació Turística.