La Ruta dels Museus de la Costera

La Costera és terra de museus. Aquesta ruta inclou 18 entre museus, col·leccions museogràfiques i col·leccions visitables. No és poc per una comarca amb 19 pobles i que ronda els setanta-mil habitants.

La Ruta dels Museus de la Costera

La Costera és terra de museus. Aquesta ruta inclou 18 entre museus, col·leccions museogràfiques i col·leccions visitables. No és poc per una comarca amb 19 pobles i que ronda els setanta-mil habitants.

Per a conéixer la nostra essència

Els nostres museus són una forma més al vostre abast de viure l’experiència que són les nostres terres. La Costera és una terra viva i una terra de museus que la mostren. Fer dels nostres museus els vostres companys de viatge, és una de les millors maneres de gaudir de l’experiència vital que vos podem aportar els llocs i persones de la Costera.

Des de la Font de la Figuera, primer poble valencià i fita occidental de la Comarca, fins el Genovés i la Llosa de Ranes pel llevant podem gaudir de museus etnològics, de belles arts, arqueològics, esportius, històrics… 18 llocs on podreu conèixer el que vam ser, el que som i el que projectem de cara al futur: la voluntat de que la nostra terra i les nostres persones siguen conegudes, d’aportar al món allò que tenim i posar-ho a l’abast de totes i tots per a ser gaudit.

LA FONT DE LA FIGUERA
Museu històric - etnològic 'LA COSTERA'
Al seu interior podem trobar espais dedicats a l’elaboració del vi, però també altres elements relacionats amb la seua producció comercial com ara material de retolació de caixes i etiquetes. El museu no deixa de costat altres elements d’interès com les llars tradicionals, una almàssera o la destil·leria dels Maldonado Ferri que recorda una activitat que va ser important a la zona. També hi podem trobar espais dedicats a activitats agràries tradicionals i peces relacionades amb la vida quotidiana dels nostres avantpassats propers.
1
LA FONT DE LA FIGUERA
MOIXENT
Museu Arqueològic de Moixent
La seua col·lecció mostra peces que van des del neolític (5.000-3000 aC.) fins el segle XVI. És a dir, des de les primeres societats que es van assentar i ser agràries i ramaderes fins la de l’edat moderna que va ser la base de la societat actual.
Pel camí del seu relat històric ens trobarem també amb restes romanes i andalusines i sobretot de la cultura ibera i dels jaciments que han donat fama al passat iber de Moixent. Al museu podem gaudir així d’objectes recuperats de jaciments tan importants per comprendre el nostre passat com la Bastida de les Alcusses, el Corral de Saus, el Bosquet i la Torre Mora.
2
MOIXENT
MOIXENT
Museu Pare Moreno
A Moixent també podem trobar el Museu Pare Moreno, situat a la que va ser la capella de les Santes Relíquies de l’antic convent de franciscans fundat per aquest moixentí il·lustre allà pel segle XVI. El museu es dedica a la interpretació de la vida d’aquest religiós i recull també peces de l’antic convent que va ser absorbit pel nucli urbà actual.
2
MOIXENT
VALLADA
Museu Arqueològic Municipal de Vallada
Seguint l’A-35 arribarem al poble de Vallada on altre museu, el Museu Arqueològic Municipal de Vallada ens mostrarà materials procedents dels nombrosos jaciments de la localitat. L’exposició mostra peces des del paleolític (aprox. 14.000 a.C.) fins els temps dels primers pobladors medievals cristians (S. XIII-XIV d.C.). Es tracta d’un museu més que veterà, inaugurat el 1978 de la mà de l’il·lustre Fletcher Valls. El museu té, a més a més, l’interès afegit de trobar-se a l’antic edifici del pòsit, edificat el 1786, és a dir, un magatzem centralitzat de blat que recollia el blat i altres cereals per distribuir-lo en temps de fam o de plantació.
3
VALLADA
MONTESA
Museu Parroquial
Continuant per l’autovia arribem a Montesa on són dos els establiments museístics visitables. El primer d’ells el Museu Parroquial es va concebre per mostrar l’important llegat artístic present a la localitat fruit d’haver albergat durant cinc segles el castell-convent que encapçalava l’antiga orde de Montesa. Aquesta col·lecció es van afegir materials arqueològics provinents del castell i altres parts de la localitat. L’edifici emprat pel museu, és la casa del Cavaller Sots-Clauer, que era el desginat per l’Orde de Montesa per administrar en el seu nom els pobles de Montesa i Vallada que conformaven el seu senyoriu a la Costera.
4
MONTESA
MONTESA
Museu de l’Oli
Aquest centre museístic ocupa l’antiga almàssera. Es va inaugurar el 2010 recuperant la maquinària que s’hi va instal·lar el 1948, per un grup relacionat amb el Sindicat Agrari, per tal de centralitzar i modernitzar la producció d’oli a Montesa front a les almassereres més tradicionals. Amb el temps l’establiment es va transformar en una cooperativa que va tancar en la dècada dels 80 del segle XX. La senyalística explicativa del centre ens mostra el procés de fabricació de l’oli i la funció de la maquinària.
4
MONTESA
CANALS
Exposició Permanent Ricardo Tormo
Seguint l’A-35 des de Montesa, arribarem al municipi de Canals. Ací va nàixer Ricardo Tormo, el motociclista que va guanyar el campionat mundial en dues ocasions i tres el d’Espanya.
A l’Exposició Permanent Ricardo Tormo, situada al pavelló municipal del mateix nom, podem veure alguns dels seus premis i part dels equips que va emprar (Monos, cascs, botes, guants...) junts a altres elements com quadres, fotografies, títols, trofeus, etc., que ens presenten la vida d’aquest canalí il·lustre.
5
CANALS
TORRELLA
Museu Etnològic Municipal de Torrella
A Torrella arribarem seguint la CV-593. A l’edifici de l’ajuntament podrem visitar el Museu Etnològic Municipal de Torrella. La col·lecció del museu s’articula al voltant de diverses estàncies d’una llar, amb espais com la cuina, cambres, sales d’estar i junt a elles, espais dedicats a activitats tradicionals com l’elaboració d’oli i vi o eines dedicades a l’agricultura, ramaderia, conreu del tabac o el treball de l’espart.
6
TORRELLA
LLANERA DE RANES
Museu etnològic Luis Perales
Llanera de Ranes es situa contigua al poble de Torrella. Allà podem trobar altres dos museus. El Museu Etnològic Luís Perales recull la col·lecció de diverses peces relacionades amb la vida tradicional que van des d’utensilis de diversos oficis i eines de treball al camp al mobiliari domèstic i la seua evolució. A més a més, podem trobar una curiosa exposició que recull caixetes de tabac i altres objectes i materials relacionats amb aquest hàbit.
7
LLANERA DE RANES
LLANERA DE RANES
Museu Rafel Boluda
Rafael Boluda és conegut per les seues múltiples facetes artístiques que van des de la il·lustració, el cartellisme, al dibuix de còmics i disseny de falles passant per les aquarel·les i pintures. Al Museu Rafel Boluda podem trobar junt a les seues obres, una selecció d’obres d’altres artistes i una exposició didàctica dedicada a l’evolució del seu treball i obra.
7
LLANERA DE RANES
ROTGLÀ I CORBERÀ
Antic assecador de tabac
Molt a prop de Llanera trobem Rotglà i Corberà on podem visitar l’actual ajuntament que era un assecador de tabac compost per cinc naus. Al seu interior encara podem trobar elements del seu passat productiu relacionat amb un dels principals conreus de tradicionals de la zona.
8
ROTGLÀ I CORBERÀ
NOVETLÈ
Museu Etnològic de Novetlè
Tornant a l’A-7 i agafant després la CV-645 podem arribar a Novetlè, on s’ha habilitat el Museu Etnològic de Novetlè al Centre Cívic i Social. Les peces exposades provenen de donacions i préstecs de persones del poble. L’exposició inclou elements de cuina, llar, roba, monedes, utensilis de mesura, eines i altres elements productius, etc. Totes les peces han sigut restaurades i compten amb una fitxa i una fotografia per facilitar la seua comprensió.
9
NOVETLÈ
XÀTIVA
Col·legiata de la Seu i l’Ermita de Sant Feliu
La col·legiata de la Seu i l’ermita de Sant Feliu disposen d’importants peces relacionades amb l’art sacre i la vida religiosa. La Seu és un edifici monumental d’origen medieval, mentre que l’ermita de Sant Feliu és un edifici gòtic edificat sobre altre anterior amb un origen tardo-romà i vinculat a les primeres comunitats cristianes a les nostres terres.
10
XÀTIVA
XÀTIVA
Espai Borja
L’Espai Borja és la més recent d’aquestes exposicions i s’ubica al magnífic hospital renaixentista. Allà podem gaudir de presentacions audiovisuals sobre aquest llinatge valencià amb fortes arrels a la ciutat que compta entre les seues files amb papes, sants i altres figures de renom.
11
XÀTIVA
XÀTIVA
Museu faller
El Museu Faller de Xàtiva, es situa prop de palaus i monuments al carrer Montcada. Allà, a banda dels ninots indultats dels darrers anys podem trobar el rastre que han deixat a la ciutat els monuments fallers des de que fa més de 150 anys a la plaça de la Trinitat es plantara la primera falla fora de la ciutat de València. La col·lecció inclou altres peces d’interès com ara maquetes, bandes, ninots, etc.
12
XÀTIVA
XÀTIVA
Museu del Corpus
Es situa al complex cultural de l’antic convent de Sant Doménec (Segle XIII). Allà podem gaudir de les vestimentes i els diferents elements que formen part de la tradicional processó de Xàtiva originària del segle XIV i recuperada al XX.
13
XÀTIVA
XÀTIVA
Museu de Belles Arts
El Museu de Belles Arts de Xàtiva ocupa la neoclàssica casa de l’Ensenyança (1758) i en el seu origen va rebre peces traslladades des del museu de l’Almodí a les que es van afegir altres adquisicions posteriors. La col·lecció abasta des de les acaballes del període medieval amb peces gòtiques fins l’art actual. A les seues sales poden gaudir d’una de les obres emblemàtiques de la ciutat, el retrat de Felip V que va fer Josep Amorós i que el 1940 va ser penjat cap per avall pel conservador Carles Sarthou en càstig per la crema de la ciutat ordenada per dit monarca.
14
XÀTIVA
XÀTIVA
Museu de l’Almodí
El Museu de l’Almodí ocupa aquest edifici renaixentista (1548) dedicat al comerç del blat. A la seua exposició podem trobar restes i objectes des del paleolític (destacant la col·lecció de peces provinents de la Cova Negra) fins l’època medieval. Una de les seues peces emblemàtiques és una pila andalusina del segle XI que mostra diverses figures des d’una perspectiva poc comuna a l’art musulmà de l’època. Altres punts d’interès a la seua exposició són un dels pocs altars visigots que es conserven a la península (segle VI) que va reutilitzar una peça romana prèvia, un cap ibèric del segle IV a.C. o les inscripcions romanes.
15
XÀTIVA
LA LLOSA DE RANES
Museu de la Casa del Pou
A la Llosa de Ranes arribarem des de Xàtiva per la N-340. Allà podem visitar l’interessant Museu Històric, Artístic i Etnològic de la Casa del Pou. Aquest museu, re-dissenyat en col·laboració amb el Museu Valencià d’Etnologia, mostra la història recent i l’evolució de la cultura tradicional des de la perspectiva de la població local. Així la gent de la Llosa de Ranes ha aportat testimonis, fotografies i altres objectes que s’han incorporat a l’exposició per tal que el museu esdevinga també una eina de presentació del poble.
16
LA LLOSA DE RANES
EL GENOVÉS
Museu de la Pilota
El Museu de la Pilota ens mostra tot el que gira al voltant del nostre esport més tradicional i, òbviament, es troba a el Genovés poble que ha parit un bon grapat de campions i pilotaris mítics. El museu va obrir les seues portes i ha anat millorant-se amb el suport del Museu Valencià d’Etnologia. La qualitat d’aquest treball es va reconèixer el 2017 quan va ser reconegut com museu oficial de la pilota valenciana per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. El Museu va més enllà de les tasques expositives funcionant com centre d’investigació, conservació i difusió de l’esport de la pilota. El museu disposa d’una galotxeta per a practicar aquesta modalitat i té accés directe al trinquet municipal. A més a més, la tasca del museu es completa amb la “Ruta de la Pilota” que recorre diversos espais tradicionals dedicats a aquest joc al poble unint-los amb les diverses escultures relacionades que també es poden trobar als seus carrers.
17
EL GENOVÉS