Vés al contingut

La Cova Negra i l'estret de les aïgues

Aquest racó natural d’alt valor ecològic i patrimonial va ser declarat Paratge Natural Municipal en 2006. Se situa en l’estreta vall que recorre el riu Albaida en travessar els relleus de la Serra Grossa, a l’eixida de l’anomenat Estret de les aigües. El paratge rep el seu nom per la Cova Negra, declarada Bé d’Interès Cultural i que constitueix un important jaciment dins de la prehistòria europea.

Play Video

El jaciment arqueològic de La Cova negra es troba en el meandre més ampli del riu Albaida, llar de l’home de Neandertal en el paleolític. En la cova es conserven nombroses pintures, i les restes trobades varien des de ceràmiques a utensilis per al foc. Ens trobem en un espai d’importància fonamental per comprendre la cultura del Mosterià i la realitat dels neandertals. En el Museu de l’Almodí s’exhibeix una reproducció exacta d’un os parietal de l’època, descobert a la cova en una de les múltiples excavacions que s’han realitzat en el jaciment.

Un passeig pel paratge de la Cova Negra ens descobrirà el contrast entre la vegetació de ribera i la de muntanya. Trobarem al nostre pas comunitats vegetals flotants i boscos de ribera, amb exemplars ben desenvolupats de xops i d’oms. Hi han nombroses sendes i rutes per als amants del senderisme i del BTT que connecten els enclavaments més emblemàtics del parc com la casa de la Llum, la xopà d’Alboi i Les arcadetes del riu AlbaidaA més, podrem practicar l’escalada en l’Aventador, gran paret rocosa amb molta tradició en aquest esport.