Vés al contingut

La Bastida de les Alcusses

La Bastida de les Alcusses va ser una de les ciutats més importants de la Contestània Ibera, albergant una població de sis-cents habitants que ocupaven unes sis hectàrees de terreny. Malgrat tot, desconeixem les causes històriques que van motivar la seua destrucció i abandonament després d’una curta existència de prop de cent anys. La seua cronologia s’estén des de finals de segle V fins a finals de IV aC. El nom de la “Bastida de les Alcusses” li va ser assignat a causa de les nombroses alcuzas (llums d’oli) que hi van ser trobades.

Play Video

Entre 1928 i 1931 el Servei d’Investigació Prehistòrica (S.I.P.) va realitzar quatre campanyes d’excavació que van descobrir part de la xarxa urbana formada per un conjunt de cases situades al llarg d’un carrer central.

La magnitud de les restes trobades, entre els quals destaquen ploms amb escriptura ibera, figuretes com la del Guerrer de Moixent, ceràmiques i instruments agrícoles, va fer que aquest jaciment fos declarat Monument Històric-Artístic Nacional en 1931.

El Guerrer de Moixent representa un soldat iber a cavall armat amb falcata a la mà dreta i escut circular en l’esquerra. Porta un casc coronat amb un enorme plomall. El cavall es recolza sobre les potes sense cascos, té orelles punxegudes, boca entreoberta per on passen les regnes.

Del poblat sobresurt el seu sistema defensiu, compost per una muralla amb diverses torres adossades i quatre portes d’accés que permetien el pas de carros.

El jaciment compta amb recorreguts senyalitzats i panells explicatius que ajuden a comprendre la importància d’aquest poblat iber. També posseeix la reconstrucció d’una casa ibera i una àrea destinada a tallers didàctics, on els visitants poden moldre farina o obrir el pany d’una típica porta ibera amb una clau de fusta. En l’actualitat el S.I.P. porta terme un projecte d’investigació que contempla la continuació de les excavacions.

INFORMACIÓ

La Bastida de les Alcusses
Carretera de Moixent a Fontanars dels Alforins CV-652, km. 10, 246640 Moixent

Horari de visites 
De dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00h. i de 16.00 a 18.00h.
Diumenges de 10.00 a 14.00h.

Visites guiades
De dimecres a diumenge de 10.30 a 14.00 h. Per a visites guiades de grups i per a concertar els tallers didàctics per a escolars telefoneu al 687 836 545 o 687 836 717

Preu d’entrades
L’entrada és gratuïta

www.bastidaalcusses.es