Vés al contingut

La Seu

La Seu és sens dubte, junt al  Castell, l’edifici més emblemàtic de la ciutat de Xàtiva i tots dos són visibles des de qualsevol punt dels voltants. La construcció de la Col·legiata Basílica de Santa Maria es va iniciar a la fi del segle XVI sobre el solar d’una antiga mesquita i es va demorar més de quatre segles, mantenint-se actualment inacabada. Coneguda popularment com La Seu de Xàtiva, malgrat que la ciutat no ha vist satisfeta la seua aspiració de convertir-se en seu episcopal, la seua planta és de creu llatina amb creuer accentuat i girola. El conjunt presenta un estil i dimensions pròpies de les grans catedrals gòtiques, ressaltant la seua influència herreriana.

Play Video

En l’exterior de la Col·legiata destaquen tres portes d’accés. La més antiga és la porta del Mercat, que apunta al Carrer Sant Vicent i s’inscriu en un sobri estil renaixentista.

En la façana nord es troba la porta dels Escalons, en el frontispici dels quals es pot observar una silueta del Castell quan encara conservava il·leses totes les seues torres.

El tercer accés, la porta principal de la Seu, no es va finalitzar fins al primer terç del segle XX i destaca per les figures en bronze dels papes Calixte III i Alexandre VI.

El campanar, del segle XIX, compta amb una altura de 60 metres, que es pot accedir a través de 180 escalons i està rematat per un templet dedicat a la patrona de la ciutat, la Verge de les Neus.

A l’interior del temple es troba l’altar major, obra de Ventura Rodríguez, en el qual destaquen les columnes de marbre rosat de Buixcarró, així com una talla en fusta policromada de la Mare de Déu de la Seu, realitzada per Mariano Benlliure.

Des de la girola s’accedeix al Museu de la Col·legiata, que conserva els principals tresors de la Seu, amb destacades peces de pintura i orfebreria gòtica. En aquesta col·lecció destaca una creu processional de finals del segle XIV realitzada en plata, així com un calze d’or regalat per Calixte III. També la Custòdia Major, una peça d’orfebreria del gòtic flamíger datada en el segle XV. Finalment hem d’esmentar el Retaule de Santa Ana, també conegut com de Calixte III.

Hospital Reial

L’Hospital Reial és un dels monuments més emblemàtics de Xàtiva, va ser fundat per Jaume I en 1244 i representa la fusió de l’última arquitectura gòtica amb els primers assajos renaixentistes. Durant més de cinc segles s’ha ocupat de la salut dels xativins.

En l’incendi de 1707 l’edifici va quedar especialment danyat, encara que va ser reconstruït a principis del segle XVIII, decorant-se les seues sales amb arrambadors de taulells de la Real Fàbrica de València. Gràcies a l’exposició La Llum de les Imatges, en 2006, es va restaurar la capella com a centre de recepció de visitants sent actualment sede de l’espai Borja.

L’accés a la capella gòtica s’efectua mitjançant la porta dreta, que posseeix un arc conopial envoltat per pinacles flamígers. La imatge de la Verge amb el Xiquet es completa amb una sèrie d’àngels músics que se superposen a l’última arquivolta.

La porta central pertany a l’estil renaixentista i està formada per un arc de triomf amb pilastres dòriques, fris, frontó i fornícules

Quatre finestrals de reminiscència gòtica s’obrin sobre aquest accés, aportant equilibri visual al conjunt, que es remata mitjançant una galeria de xicotets arcs de mig punt, molt similar a la dels palaus florentins d’aquesta època.

INFORMACIÓ

Col·legiata Basílica de Santa María
Plaça Calixt III, s/n
Telèfon: 962 281 481
www.seudexativa.org

Horari visita museu i campanar
De 10.30 a 13.00h.
Diumenges i festius  11.30 a 13.00h.

Preus
Adults: 3€
Xiquets i grups (mínim 10 persones): 2€