Vés al contingut

L'ermita de Sant Feliu

En la falda del Castell de Xàtiva i molt pròxima al mirador del Bellveret es troba l’ermita de Sant Feliu. És una de les esglésies més antigues del Regne de València i va ser construïda sobre les restes d’una antiga catedral visigòtica al voltant de 1265, poc després de la conquesta cristiana de Jaume I. És sens dubte un dels espais més emocionants de la ciutat

Play Video

L’accés lateral està protegit per un atri de sis columnes de marbre, desiguals entre si, procedents d’antics edificis romans, algunes amb el característic color rosat de les properes pedreres del Buixcarró. La portada romànica és un dels pocs exemples d’aquest estil que podem trobar en terres valencianes.

Els arcs diafragmàtics i les capelles entre els contraforts en el seu interior responen a l’arquitectura denominada de conquesta. Així mateix, alberga un important conjunt d’obres d’art, entre les quals destaca una pila d’aigua beneïda, realitzada en alabastre en el segle XIII, que representa escenes de la Nativitat i de l’Adoració dels pastors.

També presenta un conjunt de pintura medieval d’estil gòtic lineal o protogòtic que constitueix l’exemple més gran conservat a la Comunitat Valenciana, amb figures com a Sant Nicolás de Bari, la Mare de Déu Entronitzada i un Sant Cristóbal.

La peça més destacada de l’interior de Sant Feliu és el gran retaule major, pintat entre finals del segle XV i principis del XVI pels Mestres de Xàtiva, Artés i Borbotó. Conté 27 pintures sobre taula distribuïdes en tres carrers, predel·la i guardapols. Així mateix, presenta dues escultures dedicades a Sant Feliu de Girona i a Sant Feliu de Lió, a més dels escuts de la ciutat i de la Corona d’Aragó.

INFORMACIÓ

Ermita de Sant Feliu
Carretera del Castell, s/nº

Horari de visites hivern
De 10.00 a 13.00h. i de 15.00 a 18.00h.
Diumenges de 10.00 a 13.00h. Dilluns tancat.

Horari de visites estiu
De 10.00 a 13.00h. i de 16.00 a 19.00h.
Diumenges de 10.00 a 13.00h.