Vés al contingut

La bodega fonda del Celler del Roure

Anant cap a Moixent, terra dels Alforins, trobem una vall esquitxada de vinyes, masies i cellers on l’agricultura tradicional i ecològica, a partir de les varietats històriques de la viticultura, és l’eix principal per rehabilitar costums del passat amb l’ajuda de la transferència de coneixement i tecnologies contemporànies.

Uns dels cellers més singulars es el Celler de Roure, on podem gaudir de la Bodega Fonda, una construcció que ha recuperat la família Calatayud i que data del segle XVII.

Play Video

Com el seu nom ens indica, per a accedir deguem baixar per una escala de pedra on trobem un centenar d’immenses gerres de fang soterrades en l’estructura excavada en la pedra. Aquests recipients maduren el vi “sense intervenir en el seu sabor”, situació que no passa quan el vi envelleix en barriques de qualsevol tipus de fusta. Poden acollir fins 2000 litres de vi que prèviament ha patit una primera fermentació en les tines d’acer localitzades en la superfície i que son transvasades fins les garres de fang.

En aquesta “Bodega Fonda” es on reposen i maduren les varietats autòctones de raïm. Tanta importància té esta tècnica de maduració que en el Celler diuen: “de 24 segles de producció de vi en aquestes terres, 23 s’han fet en ceràmica”, i no s’han complit ni cent anys des de que el sistema de barriques de fusta -amb les que ells encara compten- s’estengués per motius logístics a tot el món.

Recentment s’ha invertit en la nova construcció de cinc naus subterrànies, sota disseny de la pròpia família, per albergar el menys 20 noves gerres de 300 a 400 arroves i explotar la seua identitat definitiva.

Imatges cedides per F. Calatayud

INFORMACIÓ

Celler del Roure
Carretera de les alcusses, km 11,1 (CV-652)
46640 Moixent (València)
Tel. 962 295 020
www.alcusses.es