Vés al contingut

Mirador del Bellveret

A la pujada cap al Castell de Xàtiva, es troba el Bellveret, un mirador natural que ofereix espectaculars vistes de la ciutat de Xàtiva i de gran part de la Costera. El seu nom procedeix del vocable italià belvedere, que significa “bella vista”. La costa del Castell compta amb una flora singular i endèmica, objecte de nombrosos estudis botànics que començà Cavanilles amb les Observacions. L’any 1999 es va declarar formalment Microreserva de Flora. 

Play Video

El 1992 es va instal·lar en aquest lloc l’escultura Arc Daurat, realitzada per Manuel Boix, representant dues enormes mans, una de les quals subjecta una pilota, homenatjant d’aquesta manera a l’esport de la pilota valenciana.

A escassos metres d’aquesta escultura se situa l’ermita de Sant Josep que fou erigida a la fi de segle XVIII per encàrrec del gremi de fusters de la ciutat. Està emplaçada sobre el lloc on existia, des del segle XV, una ermita dedicada a Santa Bàrbara. Encara es conserva la Porta de Aljama per on, segons la tradició local, va entrar Jaume I a Xàtiva en 1244. A l’exterior i davant d’aquest accés se situa una magnífica creu gremial gòtica.

Entre aquesta ermita i la de Sant Feliu, a l’àrea que envoltava la primera línia de muralles, es pot visitar un parc arqueològic on es van trobar, en les excavacions de 1991, les restes d’un palau islàmic del segle XII. D’estil almohade, en la seua planta es poden diferenciar quatre sectors: domèstic, noble, convidats i pati.