Vés al contingut

El Castell de Xàtiva

Omnipresent a la part alta de la Serra de Vernissa, la fortalesa domina tot el Pla de la Costera. Per la seua ubicació estratègica va ser escenari de diversos conflictes bèl·lics al llarg de la seua història, va tindre protagonisme durant les campanyes d’Anníbal, i en el període d’Al-Ándalus, així com en conflictes en l’època del Regne de València: en les guerres contra Castella, en les de Germanies i en la de Successió.

La seua imponent arquitectura està declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat. Malgrat les seues arrels ibèriques i romanes, la majoria de les muralles i torres conservades són d’origen islàmic o gòtic. Una vegada en Xativa, és essencial fer un recorregut per aquesta fortalesa, des d’on es poden veure esplèndides vistes panoràmiques de la ciutat i la comarca de la Costera.

El recinte es troba dividit en el Castell Menor i el Castell Major, units per una doble línia de muralla.

Play Video

PORTA FERRISA

La porta Ferrisa és l’entrada principal al Castell i en el seu fris es troba l’escut de la ciutat. Antigament la precedia una altra porta, la porta Forana, dinamitada per l’exèrcit francés en la seua retirada després de la Guerra de la Independència en 1813.

PLAÇA D'ARMES

A continuació, es troba la Plaça d’Armes, que constitueix el pati central del castell i des d’on s’accedeix al Castell Menor a l’esquerra i al Castell Major a la dreta.

El Castell Menor

El Castell Menor, orientat cap a llevant i erigit sobre la paret de la Penya Roja, és la part més antiga del recinte, remuntant-se els seus orígens a època ibera i romana. Des de la seua estratègica posició es podia controlar la Via Augusta.

Destaquen dues portes amb arc apuntat gòtic. La primera es denomina porta d’Anníbal, perquè conta la llegenda que, durant la Segona Guerra Púnica, el general cartaginés va entrar al Castell per aquest accés. L’actual no pertany a aquella època, sinó al segle XV. La segona porta es va construir en el segle X, durant l’època andalusina, com demostra la planta en forma de L, encara que es va restaurar en el segle XV.

Destaca, en l’angle de la muralla, la torre de l’Esperó, una torre medieval quadrada recentment recuperada que serveix de mirador i encara conserva una base de cadirat romà. Així mateix, sobre un promontori en la part superior del Castell Menor es troba la torre de la reina Himilce, casada amb el general Anníbal per a segellar l’aliança entre ibers i cartaginesos. Del balcó neogòtic que es trobava en aquest lloc únicament es conserva l’obertura, que brinda unes excel·lents vistes del Castell Major

El Castell Major

Orientat cap a ponent i enfilat a la cresta de la serra de Vernissa, s’alça el Castell Major. Després de la conquesta cristiana del rei Jaume I, es va convertir en la principal fortalesa de defensa en el camí entre Castella i la capital del Regne de València.

La porta del Socors és l’accés posterior del Castell i s’obri a la vall de Bixquert. El seu nom evoca la revolta de les Germanies en el segle XVI, quan el senyor de Sumacàrcer i l’Alcúdia, Lluís Crespí de Valldaura, va sol·licitar auxili abans de ser assassinat pels agermanats, membres de les classes populars que van protagonitzar la rebel·lió. Una altra porta del Castell Major és la de Santa Maria, de factura musulmana i reconstruïda en el segle XV.

La fortificació també va ser utilitzada com a presó d’Estat –presó fosca– de l’antiga Corona d’Aragó, passant per les seues masmorres personatges tan il·lustres com Jaume d’Urgell, que es va rebel·lar sense èxit després de ser descartat com a candidat a la corona d’Aragó en el Compromís de Casp.

Un dels pocs edificis medievals que es conserven íntegres al castell major és la capella gòtica de Santa Maria, construïda en 1431 per mandat de la reina María de Castella. Es tracta d’un xicotet temple de planta rectangular, una sola nau coberta mitjançant voltes de creueries i sagristia. El seu interior acull les restes de Jaume d’Urgell, que va morir pres el 1433.

INFORMACIÓ

Castell de Xàtiva
Carretera del Castell, s/n
Telèfon 962 27 42 74

Horaris
De dimarts a diumenge, de 10.00 a 20.00h.
A partir del 25/10/2020:
De dimarts a diumenge, de 10.00 a 18.00h.

Preu d’entrades
Adults: 2’40 euros.
De 10 a 18 anys : 1’20 euros.
Menors de 10 anys: entrada gratuïta.
Jubilats: 1’20 euros.
Dimarts vesprada: entrada gratuïta (excepte festius).

Entrades Online
Reserva ací les teues entrades pel Castell.