Vés al contingut

La Torrassa del Palau dels Borja i Oratori

La família Borja va posseir al municipi de Canals, concretament a la pedania de la Torre, un conjunt palatí d’estil gòtic del qual actualment únicament es conserva l’oratori i una torre de vigilància. Al voltant de 1435, el pare de el futur papa Alexandre VI, Jofré de Borja, va adquirir l’emplaçament encara que el palau seria construït al segle XIV i reformat posteriorment per la família. En l’any 1506 l’últim senyor Borja de la Torre va vendre el lloc al consell de la ciutat de Xàtiva.

Play Video

Encara resta en peu la torre, construcció fortificada de maçoneria i maó amb planta quadrada i un soterrani on, segons la tradició oral, es podria accedir al Castell de Montesa. La part superior va ser reconstruïda a la fi del segle XX, recuperant la seua alçada original i demolint les cases que s’havien anat adossant. Al Museu de l’Almodí de Xàtiva es pot observar una maqueta del palau amb l’aspecte que hagués tingut en el segle XV.

L’oratori dels Borja o de la Santa Creu, també denominat església de la Torre, és un edifici senzill de planta rectangular i una sola nau de tres trams. Destaca un petit retaule, pintat pel Mestre de Borbotó a principis de segle XVI que representa a la Verge del Roser amb el cavaller de Colònia. També trobarem una pintura mural on es representa la profecia que fra Vicent Ferrer va fer a Alfons de Borja anunciant-li que arribaria a ser papa.