Vés al contingut

Novetlè

Novetlè és un xicotet municipi ubicat als peus de la Serra Vernissa molt a prop de la ciutat de Xàtiva. El seu origen es remunta al segle XV, quan la família dels Tallada van comprar una heretat a la qual van denominar Alqueria de Tallada. El senyor de Tallada va fer edificar una església i sis cases, en les quals va instal·lar a famílies de l’alqueria de Sagres, que es dedicarien al cultiu de les terres al costat dels moriscs que allí habitaven.

La serra Vernissa dibuixa el paisatge de Novetlè. Al seu cim es troba la Penya Sant Dídac o Peña San Diego que alberga una antiga ermita dedicada a Sant Dídac d’Alcalà. Hi ha diverses sendes per a pujar a la Penya i des de dalt es contemplen unes magnífiques vistes de la Costera de Ranes, el Pla de Xàtiva, i l’inici de la Vall de Montesa.

En la plaça del poble, on havia estat antigament el palau dels Tallada, es troba l’església parroquial de la Mare de Déu del Roser construïda en el segle XVI. A la dreta de la seua façana hi ha un bonic retaule de taulellets del segle XVIII que representa a la Trinitat, Sant Bertomeu i Santa Maria Magdalena.

Novetlè celebra les seues festes patronals l’última setmana d’agost en honor a la Divina Aurora, Crist del Perdó, Sant Dídac i a la Verge del Roser. Les activitats que es realitzen barregen el caràcter religiós amb el lúdic. Cal destacar la Processó del Sant Crist del Perdó molt popular en tota la comarca.