La Costera li dona la benvinguda a la primavera amb el tradicional Porrat de Torrent d’En Fenollet

El pròxim 4 de març se celebra a Torrent d’En Fenollet, una acollidora pedania de La Costera que pertany a Llanera de Ranes, el tradicional Porrat, una festa molt arrelada en la comarca que marca l’inici de la primavera.

L’origen d’aquesta tradició es remunta a moltíssims anys enrere, quan els veïns i veïnes dels pobles de l’antiga l’antiga Costera de Ranes -des de Canals fins la Llosa de Ranes- anaven en romeria fins a l’ermita del Santíssim Crist del Calvari per a escoltar missa i confessar-se.

Un aspecte interessant és que aquells que hi van i participen a les celebracions religioses guanyen el jubileu, és a dir, el perdó per tots els pecats comesos durant el darrer any.

A més, antigament, la gent portava a beneir els cucs de seda per garantir la seua protecció front a les malalties que els podien matar.

Hui dia es continua mantenint la tradicional romeria i la celebració d’una missa molt especial, seguida de cants i resos. Els veïns continuen encenent els seus ciris per a fer les seues pregàries i agraint al sant els seus favors.

Per altra banda, cal tenir en compte que el llogaret de Torrent d’En Fenollet és un annex de Llanera des de 1838, moment en el qual Torrent deixà de tenir ajuntament. Les autoritats del segle XIX acordaren que civil i políticament passara a dependre de Llanera i que eclesiàsticament depengués de Rotglà i Corberà, més properes.