Vés al contingut

La Font de la Figuera

Al ponent de la Costera es troba la Font de la Figuera. El seu extens terme està dins de la zona vitícola Terres dels Alforins que abasta també els pobles de Moixent i Fontanars dels Aforins. Un territori de secà on es produeixen vins de gran qualitat. Donada la importància del cultiu vitivinícola, per als fontins és d’obligada visita el Museu Històric-Etnològic la Costera, situat en un celler rehabilitat de finals del segle XVIII.

També resulta imprescindible visitar la parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu per a contemplar el Retaule Major de Joan de Joanes, considerat com una mostra fonamental del renaixement valencià, tant per la seua qualitat artística com per la seua grandària. El conjunt el formen 24 taules i una escultura de la Verge de Gràcia. Joan de Joanes, al costat del seu pare Vicent Macip i els seus fills, són considerats com el nucli més important de la pintura del renaixement valencià.

El municipi disposa d’un patrimoni històric artístic molt interessant com són les dues ermites de la localitat: l’ermita de Sant Sebastià del segle XV i l’ermita de Santa Bàrbara del segle XVI.

Per als amants del senderisme, des de La Font de la Figuera parteixen diverses rutes de senderisme molt interessants. Molt recomanable és la ruta que porta al cim del pic més alt de la Costera: la senda del Capurutxo, una excursió que accedeix a la creu, i des del cim pot contemplar-se un magnífic paisatge que abasta el territori de quatre comarques.

LA FONT DE LA FIGUERA

Patrimoni

Ermita de Santa Bàrbara

Construïda a finals del segle XVI per a sol·licitar la protecció de Santa Bàrbara contra els danys provocats per les tempestes. Es tracta d’un edifici rectangular amb teulada a dos aigües i entrada lateral oberta a la placeta semicircular que la precedeix.  S’accedeix a una única nau amb volta de canó i escassa ornamentació. No obstant això, destaca l’acolorit retaule en l’única fornícula on es troba una talla de Santa Bàrbara, patrona del municipi. En el seu honor se celebren les Festes de Moros, Cristians i Contrabandistes.

Ermita de Sant Sebastià

Construïda en 1516, és un dels edificis més antics de La Font de la Figuera. A principis del segle XIX va ser clausurada pels importants desperfectes esdevinguts durant les guerres napoleòniques. El temple va romandre en estat d’abandó fins que en el segle XX es va iniciar un procés de rehabilitació que ha retornat l’esplendor a l’oblidada ermita. La restauració, finançada pels feligresos i per la Diputació de València, ha permés recuperar algunes pintures originals de l’església.

Llavador públic municipal

El llavador públic municipal data de 1866 i va ser construït pel conegut arquitecte i enginyer de camins José Zacarias Camaña i Burcet. Sobre una estructura de cintres de fusta es troba la teulada a dos aigües, que al seu torn es recolza sobre blancs pilars.