Turisme La Costera llança nou rutes turístiques temàtiques noves

Turisme La Costera, marca turística de la Mancomunitat de la Costanera-Canal, ha llançat nou rutes turística temàtiques noves, que se sumen a les sis inicials, sobre diferents recursos de la comarca. Les rutes, totes elles en pdf, ja poden consultar-se i descarregar-se en la pàgina web de La Costera: www.turismelacostera.com.

En paraules del gerent de Turisme La Costera, Josep Tortosa, “les xarxes, els itineraris i les rutes culturals afavoreixen la preservació del patrimoni, contribueixen a la creació de productes sostenibles i de qualitat facilitant una millor gestió dels recursos turístics”.

Per aquest motiu, és “imprescindible per a La Costera comptar amb aquesta mena de contingut divulgatiu que facilite la comprensió de la identitat de la comarca i fomente la diversificació dels productes turístics”.

A més, totes les rutes estan interrelacionades amb l’oferta d’allotjament, restauració, transport i els diversos elements patrimonials: natural, cultural, festius, agroalimentaris, gastronòmics de la comarca i estan digitalitzades per a facilitar l’accessibilitat i interacció dels visitants.

De fet, Xavier Delgado, coordinador de l’execució de les rutes, ha explicat que el mercat turístic és “molt competitiu”, per la qual cosa és necessari “crear instruments innovadors que mostren tal com és la nostra comarca, la seua personalitat pròpia i el dinamisme i potencial d’un territori xicotet”.

Així bé, les temàtiques de les noves rutes abasten des de la gastronomia de productes gurmet fins a la taulelleria artística, passant per la música i el ball tradicional, les festes més singulars o el patrimoni industrial. Són rutes que sempre estan buscant la connexió emocional amb el visitant”, ha afegit Delgado.

De fet, un altre dels aspectes a destacar de les rutes que realitza Turisme La Costera és que cadascuna d’elles està introduïda i explicada per un ambaixador o ambaixadora, persones rellevants vinculades a la comarca l’experiència i la trajectòria de la qual ajuden a la comprensió de les rutes i les doten d’una faceta més personal i humana. Les noves rutes turístiques són les següents:

Ruta dels roders: és un itinerari que recorre la majoria dels pobles amb llocs de rellevància turística vinculats als personatges més destacats de la seua època. La benvinguda d’aquesta ruta és a càrrec de Manel Arcos i Martínez, periodista investigador, expert en bandolerisme valencià del segle XI.

Ruta de La Costera amb els ulls de les dones: en aquesta ruta s’ha volgut destacar el paper de la dona en la configuració dels llocs turístics i el seu protagonisme moltes vegades ocult als ulls de tots. És una mostra de la visió necessària i fonamental de la dona en tots els aspectes de la societat. Ana Hernández Vidal, Agent de Desenvolupament Turístic Local i integrant i col·laboradora de XATEBA – Associació per la Igualtat i Contra la Violència de Gènere de Xàtiva, és l’ambaixadora d’aquesta ruta.

Ruta de les ermites: La Costera compta amb més de vint ermites disseminades per tot el seu territori. Són de diferents èpoques i estils i, a més del seu valor arquitectònic, social i cultural, agrupen paisatges culturals únics per les diferents situacions geogràfiques. Aquesta ruta comença amb les paraules de l’ambaixadora Marta Pardo Marín, escriptora de Canals.

Ruta del patrimoni industrial: les ximeneres industrials s’han convertit en fites urbanes, quasi en elements d’art públic a la intempèrie. Aquesta ruta és un recorregut per aquests monuments de la industrialització, presents en pobles com Canals, Xàtiva, L’Alcúdia de Crespins o Vallada. Josep LLuí Cebrian i Molina, historiador de l’Art, i especialista en pintura sobre taulell, és qui introdueix aquesta ruta.

Ruta de la taulelleria: La Costera és protagonista d’etapes d’esplendor de la pintura ceràmica. Els seus carrers de mostren nombrosos plafons devocionals procedents de les Fàbriques Reals. Són museus a l’aire lliure situats en els nuclis antics i, per tant, la seua visita pot complementar la vivència i l’aprofitament d’altres recursos culturals i gastronòmics. La benvinguda a aquesta ruta és a càrrec de Beatriu Navarro i Buenaventura, historiadora de l’Art i especialista en pintura dels segles XV-XVI i en taulelleria valenciana.

Ruta del bon menjar: aquest és un itinerari pels diferents establiments de restauració i/o agroalimentació que destaquen per l’aposta pel producte de proximitat i el foment de la gastronomia genuïna de cada poble. L’ambaixador d’aquesta fabulosa ruta és Paco Alonso Araujo, periodista i escriptor.

Ruta de la pilota: La Costera és bressol de grans jugadors de pilota i no és casualitat, és el resultat d’una llarga tradició que durant dècades es va transmetre de generació en generació. Per tota la comarca trobareu trinquets moderns i carrers carregats d’història i tradició que van ser escenari de multitud de partides. David Sarasol i Moscardó, director del Museu de la Pilota del Genovés és l’encarregat de donar la benvinguda a aquesta ruta.

Ruta de les festes singulars: aquesta ruta mostra els pobles de la comarca d’una manera diferent. És també la manera de trobar tradicions molt antigues que van més enllà dels actes i inclouen gastronomia, música i altres elements que conformen un patrimoni molt propi de La Costera. L’ambaixador d’aquesta ruta és Manel Palanca, professor i escriptor, qui recomana encaridament visitar la comarca en temps de festes.

Ruta de les danses i la música tradicional: La Costera compta amb un ampli repertori de balls tradicionals que han anat transmetent-se de generació en generació. Entre els diferents estils que han arribat fins als nostres dies es troben jotes, malaguenyes, seguidilles, boleros, valencianes…Neus Cabrera, professora i ballarina de l’Alcúdia de Crespins, és l’ambaixadora d’aquesta ruta.