Vés al contingut

Canals

Canals és un preciós municipi de la Costera situat a la esquerra del riu Cànyoles. Els seus orígens es remunten a l’antiguitat i ja en temps de Al-Àndalus constituïa l’enclavament que regulava les aigües del riu dels Sants, fonamentals per al regadiu de gran part de la comarca. Canals es bressol del papa Calixte III i forma part de la Ruta dels Borja, que discorre pels municipis i ciutats vinculats a la família valenciana més universal: els Borja.

El nucli antic mereix una passejada per a retrobar-se amb la trama antiga conformada per carrerons i places típiques. En aquesta passejada ens trobarem amb l’arbre més emblemàtic de Canals, La Lloca. Un plataner centenari declarat arbre monumental per la Generalitat. Més enllà del seu interés botànic, amb el pas del temps s’ha convertit en emblema de la vida social i cultural de Canals.

En Canals es troba La Torre dels Borja on va nàixer el papa Calixt III. Una fortificació musulmana que va quedar abandonada després de la conquesta i on la família Borja va construir un palau gòtic. L’oratori de la Santa Creu és un edifici senzill, de planta rectangular i una sola nau de tres trams. En una pintura mural es representa la llegenda de la profecia de Vicent Ferrer al xiquet Alfons de Borja; també es conserva un xicotet retaule pintat pel Mestre de Borbotó a principis del segle XVI. El Canals medieval s’assentava sobre el barri anomenat El Secanet, on era l’església gòtica enderrocada a mitjans de segle XX, que va ser substituïda per l’església parroquial de Sant Antoni Abat, construïda en el segle XVII.

El setze de gener, la vespra de Sant Antoni Abat, és crema a Canals la Foguera més gran del mónÉs tan voluminosa que comença a muntar-se un mes abans, amb l’entrada de la primera soca el huit de desembre. Sens dubte una de les fogueres més impressionants de tot el territori Valencià.

Els camins de les partides del terme de Canals permeten llargs i tranquils passejos. Prop del cementeri parteixen rutes al paratge de les Moles i al gorg de Sant Pere al riu Cànyoles. 

CANALS

Annexos

Aiacor

Aiacor va ser un municipi fins 1879, any en el que es va annexar a Canals. Antiga alqueria musulmana, tenia el 1609, any de l’expulsió dels moriscos, 63 llars de cristians nous. La població se situa a l’esquerra del riu Cànyoles, sobre una plana regada per les séquies de la Llosa i de Ranes que són drenades a partir de l’aigua del riu dels Sants.

La Torreta de Canals

La Torreta o La Torre de Canals era una alqueria independent de Canals. La Torreta havia sigut un dels llogarets que Jaume I donà al comte Dionís d’Hongria en el repartiment de València. Segons la tradición Calixte III va naixer en aquest lloc.

Torre Cerdà

Pedania de Canals i tambè anomenada Torre dels Flares. La parròquia de Santa Maria fou erigida al s. XVI i la jurisdicció pertanyia als frares mercedaris de Xàtiva. El  municipi fou incorporat al d’Aiacor en 1877 i posteriorment al de Canals.