Vés al contingut

El Genovés

El Genovés va ser una alqueria àrab pertanyent a la Xàtiva musulmana. Després de la conquesta de Xàtiva, Jaume I va donar l’alqueria a un metge anomenat Baldovino i al seu germà Giovanni, procedents de Gènova. Des de llavors va passar a dir-se l’Alqueria del Genovés, abans era coneguda com l’Alqueria del Xiu, fins que en 1762 després de diversos avatars històrics, es va independitzar de Xàtiva.

La ubicació de la població als peus de la Serra de la Creu (contrafort de la Serra Grossa) i delimitat el seu terme pel riu Albaida, ha condicionat el caràcter dels seus habitants. Dins del seu terme municipal es troba la pedania d’Alboi amb llocs plens d’encant.

El Genovés és bressol de la pilota. És el poble de la Costera on aquesta tradició Valenciana està més arrelada. El seu Museu de la Pilota, és un espai dedicat a la història, la divulgació, i la investigació d’aquest esport, que compta a més amb un trinquet. Del patrimoni municipal, cal destacar la Font de Sant Pasqual, construïda en 1777 amb estil barroc, dedicada a Sant Pasqual Bailón, patró del poble.

El riu Albaida deixa al seu pas un bonic paisatge, contrastant la vegetació de ribera i la de muntanya. Els xops i oms estan presents en tot el recorregut del riu, originant espais encantadors com la Xopà d’Alboi, un bosquet de xops amb àrea recreativa. Molt a prop es troben Les Arcadetes del riu Albaida o d’Alboi, un preciós aqüeducte d’època gòtica que proveïa antigament d’aigua a la ciutat de Xàtiva. Nou imponents arcs apuntats salven el desnivell del barranc del Pont Sec.

Nombroses sendes senyalitzades fan del Genovés un lloc atractiu per als amants del senderisme. La coneguda Ruta de la Salut passa per aquest municipi en la senda que uneix el Genovés, Alboi i el paratge de la Cova Negra. Molt interessants son la Senda Ampla, la Senda de la Penya Blanca o la Senda Andalusa.

EL GENOVÉS

Annexe

ALBOI

Alboi ofereix al visitant alguns recursos naturals plens d’encant i mereixedors d’una visita. La Xopà d’Alboi,  la antiga Font d’Alboi i per descomptat les Arcadetes d’Alboi, un preciós aqüeducte construït en el segle XI, de cent metres de llargaria utilitzat per a portar aigua potable a la ciutat de Xàtiva.